Villa NEO

Villa NEO by Querkopf Architekten

The upper floor hovers transparently like a haven of glass and steel. Floor-to-ceiling windows act as frames for the forest outside.

In the Villa NEO by Querkopf Architekten form doesn’t have to follow function. This property smashes the traditional notion of a villa by playing with its natural surroundings as if it was an art installation. The outside world becomes the focal point, as the house becomes a stage for the forest through its L-shaped construction. This allows it to fully encompass the hillside while also providing a sheltered outdoor terrace.

From street level, three exposed blocks of concrete blend seamlessly into the environs, providing the property with total privacy. The ground floor itself is completely closed off from the street, disappearing into the forest while the glass elements of the space, flood the inside with natural light. The upper floor hovers transparently above, in a haven of glass and steel. Floor-to-ceiling windows act as presentation screens for the forest outside. The overall impression is of a modern and pure, yet sculptural and abstract living space that enhances the natural beauty around it.